2014. dec 31.

Mégis mozog a Film! 1. rész

írta: Fogarasi Gergely
Mégis mozog a Film!  1. rész

Egymás után jönnek ki a magyar filmek, kéthetente újabb premierek zúdulnak ránk, kívülről akár úgy is tűnhet, újra pörög a magyar filmgyártás. De vajon tényleg minden rendben? Hogy tudna végre magára,de legfőképp egymásra találni egységesen a filmszakma?

hungarian_filmindustry3.jpg

Lassan ébredezett három-négy éves teszthalott állapotából a magyar játékfilmes szakma. Némileg átalakult a kép, átstruktúrálódtak a filmgyártó műhelyek, produceri cégek a kis hazai piacon. Lényegében teljesen eltűntek a nagy nevű, a rendszerváltáskor (át)alakult Stúdiók, és rengeteg kisebb-nagyobb cég került be a piacra, nagyrészben más, reklám- és tévé- munkákból fenntartva a cégeiket.

Az MMKA szerepével együtt eltűnt a Magyar Filmszövetség központi szerepe, súlya is, bár a frissen bejelentett Jancsó Miklós Filműhely megalakulása talán az első lépés, a túlélés csírája lehet. Koncepciójuk szerint  "második kis ablakocska" szeretnének lenni a központosított pályáztatási rendszer mellett.
Valamilyen szintű kooperáció előbb-utóbb is jó lenne a Filmalappal, elsősorban a most teljesen elhanyagolt, valaha az MMKA által támogatott kis műfajokat, folyóirat kiadást, egyéb filmes rendezvények támogatási rendszereit tekintve. És bizony teljesen elfogyott a nafta a különböző filmes szakszervezetek érdekképviseletei mögül is. Fontos lenne a hazai filmes cégeknek támogatni ezt az elképzelést, és nem érdekel, tőlem akár lehet a neve Nemzeti Balázs Béla Stúdió is, ha ezen múlik.

Valami ilyesmi törnténhet az őszi Filmhét körül (-bővebben a 2. részben-) gründolt Magyar Filmakadémia hivatalos első gyűlése január közepére várható. Még nem tudni, pontosan milyen feladatokat fog majd ellátni a magyar film feltámadásának szempontjából nagyon fontos, 2015-ös új évben.

moziban_bemutatott_magyar_filmek_2014.png

Az előzetes adatakból, információkból azt már nagyjából saccolni lehet, hogy az eddig a Filmalap rendelkezésére álló 14 milliárd forintból közel a fele, 7milliárd lett ténylegesen kiosztva, elköltve.

Jelentős tartalékokkal rendelkezik tehát a MNF, és tele van támogatandó tehetségekkel, szakemberekkel az egész magyar filmszakma.

 

Szólj hozzá

legyen magyar filmszakma 2014 2015 film