2015. jan 04.

Mit ér a film, ha nézett? - nCore Top10

írta: Fogarasi Gergely
Mit ér a film, ha nézett? - nCore Top10

Meglepő év végi letöltési adatokkal rukkolt elő az nCore online videoportál.

A top10-es heti listán egy független magyar film, a Fekete Leves végzett az első helyen, maga mögé szorítva a legnagyobb amerikai blockbustereket is!

A harmincötezer letöltés nem lehet véletlen, ráadásul mindössze egyetlen hét alatt sikerült ezt összehozni,  köszönhetően az erősen megtolt internetes kampánynak. De ügyes volt a megjelenés időzítése is, ünnepekkor jellemzően mindig sokkal szívesebben ugranak rá az ingyenes videótartalmakra. A mozikban ősszel ugyanennyi idő alatt mindössze 3000 nézőt tudott a film összehozni.

ncore_52_heti_top10_film_letoltes.pngElgondolkodtató, hogy míg nagy nyögvenyelősen két-három hét alatt lefutják köreiket a mozikban a magyar filmek, és néhány tízezres nézettség már ünnepelendő sikernek számít, addig a független produkciók a neten röhögve összehoznak legalább ekkora nézőszámokat. 

letoltesek_az_ncore_on_2014_adatok.png

Az Isteni Műszak szintén elhasalt a jegypénztáraknál, legalábbis az előzetes várakozásokhoz, a jó kritikákhoz, és a magyar filmektől eltérően szokatlanul jól felépített reklámkampányhoz képest. A jelenleg legnagyobb magyar letöltő oldalon, az nCore-on viszont megelőzte még a gatyaletolós marháskodást, a sokszorosan megdöntött Tímeát is.

Előbb-utóbb a magyar filmiparnak is reagálnia kell a megváltozott filmnézési szokásokra, talán első jeleit látjuk épp most kibontakozni. (És ne feledjük, Tóth Barnabás rövidfilmje, az Újratervezés már milliós nézettség felett jár!)

Az már most látható, hosszabb távon eltűnnek majd a forgalmazó monopóliumok, és akár az is lehet egy működő, életképes modell, ha online videotékából, vagy egyenesen a gyártótól kölcsönözhetnénk ki legfeljebb ezer forint körüli összegért a (magyar) filmeket. És ha nem is a mozis premier hetében (bár egyre több példa van erre is, Magyarországon például épp most, szilveszterkor bemutattott közösségi gyártásban készült másik független filmalkotás, a BUÉK esetében), akkor legkésőbb a premier után pár hónappal tehessük ezt meg.

Egy biztos, gyorsan változnak nézői szokások, egyre jobban szorul vissza a mozik túlnyomó szerepe a teljes forgalmazáshoz képest, és a kisebb költségvetésű, főleg a "független" alkotásoknak egyre fontosabb szerepe lesz az internetes forgalmazás útjainak kiépítésében.

Szólj hozzá

nCore letöltés lista statisztika fekete leves film magyar forgalmazás 2015 jövő