Legyen Magyar Filmszakma

hungarian film industry

2015. feb 11.

Hungarian Film Magazine

írta: Fogarasi Gergely
Hungarian Film Magazine

- The year of Hungarian Cinema -

kepernyofoto_2015-02-11_18_18_09.png
- The year of Hungarian Cinema -

 

65.  Berlinale - Berlin International Film Festival

Tovább Szólj hozzá

2015. feb 11.

5 másodperces klip

írta: Fogarasi Gergely
5 másodperces klip

ami 4 percig tart

unconditional rebel

Magyar Ádám szuperlassított felvételeihez hasonló technikával készült ez a mindössze 5 (!) mp alatt leforgatott klip!  

unconditional rebel - siska from Guillaume Panariello on Vimeo .

The shortest shooting ever.

Written & directed by Guillaume Panariello
Cinematography by Thomas Rames
Visual effect by Benoit Maffone

Produced by VLB Recordings & La Planete Rouge

This is a real video performance which was shot on sunday the 3rd of november in "la plaine de la Crau". A slow motion video, a sequence map with a traveling in front of 80 extras placed on 80 meters along a little road, lost in an industrial area. Filmed at 1000 frames/second with a camera (Phantom 4k) from a car driven at 50km/h, the shooting took 5 seconds for a 3'30 ...

Tovább Szólj hozzá

klip videoklip szuperlassítás

2015. feb 05.

Berlinből Pest láthatatlan

írta: Fogarasi Gergely
Berlinből Pest láthatatlan

65_berlinale_cover.png

Idén is vannak hazai filmesek, akik Berlinben is megmutatják, mit tudnak a magyarok.

 

Grosan Cristina, Bogdán Árpád pitch fórumon fejlesztik tovább forgatókönyvüket, Császi Ádám pedig koprodukciós fórumon vesz részt.

Aki időben érkezik, még  a nyitófilm előtt megnézheti az egyetlen magyar filmet a Berlinalén, Hörcher Gábor IDFA-nyertes alkotását, a Driftert, amelyet délután 5-kor vetítenek a Robert Bosch program keretein belül.

(forrás: film.hu )

Tovább Szólj hozzá

2015. feb 04.

Liza csodálatos élete

írta: Fogarasi Gergely
Liza csodálatos élete

Őrjítően rövid csipkeruha, finn western zene, juharszirupos ponty, szövevényes nyomozás és sok-sok románc.

Február 19-től a mozikban!

Liza, (Balsai Móni – Társas játék, Couch Surf, A berni követ) a csinos, de roppant szerény ápolónő élete egy csapásra megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám hamarosan több hullazsákba került hódolója lesz, mint élő. Ezért a fiatalon elhunyt japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének (David Sakurai) segítségével Liza arra a következtetésre jut, hogy ő egy „elátkozott rókatündér”. Az egyedi hangulatú alkotásban – mely Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmje – olyan nagyszerű színészeket látunk mint Bede-Fazekas Szabolcs, ...

Tovább Szólj hozzá

előzetes film magyar trailer liza rókatündér

2015. jan 16.

Hetvenezer Swinger Magyarországon

írta: Fogarasi Gergely
Hetvenezer Swinger Magyarországon

Bejött a Karácsonyi időzítés

Szingli siker!

Nagyon bejött a forgalmazónak a karácsonyi időzítés. Az erős ünnepi érdeklődés után januárban is jól zárta az év első hetét a három magányos hakni énekesnőről szóló zenés film. A Swing harmadik hete hete benne a top10 legnézettebb film között, és még ezen a héten is simán vásznakon tartják a plázamozik.

Főként a vidéki nézők fontosak egy hónappal a bemutató után, és nehéz versenyezni a többi ünnepekről maradt amerikai kommersz maradékkal.

Könnyen összejöhet, hogy a film egy hónap múlva már a Megdönteni Hajnal Tímeát! százezres nézettségét is túlszárnyalja. Sőt, akár márciusban is fut a vásznakon. Másik kérdés, hogy külföldön, a nemzetközi piacon majd mekkora sikerre számíthat.

...

Tovább Szólj hozzá

statisztika film magyar nézettség swing néző

2015. jan 11.

Filmalap összefoglaló 2014

írta: Fogarasi Gergely
Filmalap összefoglaló 2014

(MTI) Sikeresnek és progresszívnek értékelte a 2014-es évet Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója. Az MTI-nek elmondta: idén 5,1 milliárd volt a filmalap forrása, ebből november végéig 3,6 milliárd forintot ítéltek oda, 2,8 milliárdot pedig már folyósítottak a produkcióknak. Hozzátette: a filmtámogatást a hatoslottó játékadójából finanszírozza az állam, így amikor kiderül, hogy mennyi adó folyt be ténylegesen, általában módosul az összeg.

mnf_english_png.png"A decemberi döntőbizottsági ülésen újabb két film kapott zöld jelzést, ez további 800 millió forint megítélt támogatást jelent, de a folyósításra idén már nem kerül sor" - magyarázta Havas Ágnes. Hozzáfűzte: a fennmaradó összeget is támogatásra fordítják, ...

Tovább Szólj hozzá

2014 mnf magyar nemzeti filmalap havas ágnes

2015. jan 10.

Párbajban vérezni, vagy vérbajban pározni

írta: Fogarasi Gergely
Párbajban vérezni, vagy vérbajban pározni

Január 15-én kerül a magyar mozikba, a Hadházi László, Kiss Ádám és Eszenyi Enikő főszereplésével készülő Dumapárbaj című vígjáték.

 A Kalandorok és a Bányató című filmekkel sikereket elért Paczolay Béla mozijában a veterán humoristát (Hadházi László) minden nap körülrajongják, ám egy napon egy fiatal trónkövetelő (Kiss Ádám) lép a színpadra. A kérdés az, hogyan védheti meg a helyét a tehetséges ifjú kihívóval szemben és ezért mi mindenre képes.

Az alkotás producere Hutlassa Tamás ( Kontroll ), operatőre Szatmári Péter ( Csinibaba, 6:3, avagy játszd újra Tutti, Dealer, Mancs ) lesz. A forgatókönyvet Sallai Ervinnel közösen Lengyel Balázs és Lovas Balázs jegyzi.

Főbb szerepekben:
Hadházi László
Kiss ...

Tovább Szólj hozzá

előzetes trailer dumapárbaj

2015. jan 09.

Utánpótlás

írta: Fogarasi Gergely
Utánpótlás

Felvételi: ennyien juthatnak be a Színművészetire 2015-ben

Elstartolt a 2015-ös felvételi, február 15-ig jelentkezhettek a szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterszakokra, illetve felsőoktatási szakképzésekre. Ennyien kerülhetnek be a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.
Forrás: Wikipedia

2015-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE) összesen 181-en kerülhetnek be. Mindannyian nappali tagozaton kezdhetik el a képzést, esti, levelező és távoktatásos formában nem indít szakot az intézmény.  A kapacitásszámról szóló sorozatunkat itt találjátok .

A kapacitásszám azt mutatja, hogy az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzésre összesen hányan kerülhetnek be: azon a  41 ...

Tovább Szólj hozzá

felvételi utánpótlás 2015 szfe színház és filmművészeti főiskola

2015. jan 07.

Csend és kiáltás – Petíció a hazai klasszikus művészfilm kiadás érdekében

írta: Fogarasi Gergely
Csend és kiáltás – Petíció a hazai klasszikus művészfilm kiadás érdekében

Petíció a hazai klasszikus művészfilm kiadás érdekében

A címválasztás nem véletlen, de célzatos! A legendás filmalkotás kölcsönvett címével szeretnénk utalni arra, hogy az eddig csendben munkálkodó művészfilm kiadók most elérkeztek arra a pontra, amikor is végső esélyként ezzel a petícióval – mint egy utolsó kiáltásként – felhívják a figyelmet a hazai klasszikus filmkiadás végórájára.

A piacgazdaság törvényei szerint csak azt érdemes gyártani, előállítani, ami hasznot hoz. Viszont azt is tudjuk, hogy a művészetek önmagukban soha nem éltek meg, mindig szükség volt mecénásokra, hogy – a ma már egyetemes kultúrtörténet részévé vált – festők, zeneszerzők, költők művei létrejöhessenek és át is öröklődjenek a jövő nemzedékei számára. Mindez fokozottan igaz a ...

Tovább Szólj hozzá

2015. jan 04.

Mit ér a film, ha nézett? - nCore Top10

írta: Fogarasi Gergely
Mit ér a film, ha nézett? - nCore Top10

Meglepő év végi letöltési adatok kal rukkolt elő az nCore online videoportál.

A top10-es heti listán egy független magyar film, a Fekete Leves végzett az első helyen, maga mögé szorítva a legnagyobb amerikai blockbustereket is!

A harmincötezer  letöltés nem lehet véletlen, ráadásul mindössze egyetlen hét alatt sikerült ezt összehozni,  köszönhetően az erősen megtolt internetes kampánynak. De ügyes volt a megjelenés időzítése is, ünnepekkor jellemzően mindig sokkal szívesebben ugranak rá az ingyenes videótartalmakra. A mozikban ősszel ugyanennyi idő alatt mindössze 3000 nézőt tudott a film összehozni.

ncore_52_heti_top10_film_letoltes.pngElgondolkodtató, hogy míg nagy nyögvenyelősen két-három hét alatt lefutják köreiket a mozikban a magyar filmek, és ...

Tovább Szólj hozzá

nCore letöltés lista statisztika fekete leves film magyar forgalmazás 2015 jövő

2014. dec 31.

Mégis mozog a Film! 1. rész

írta: Fogarasi Gergely
Mégis mozog a Film!  1. rész

Egymás után jönnek ki a magyar filmek, kéthetente újabb premierek zúdulnak ránk, kívülről akár úgy is tűnhet, újra pörög a magyar filmgyártás.   De vajon tényleg minden rendben?  Hogy tudna végre magára,de legfőképp egymásra találni egységesen a filmszakma?

hungarian_filmindustry3.jpg

Lassan ébredezett három-négy éves teszthalott állapotából a magyar játékfilmes szakma. Némileg átalakult a kép, átstruktúrálódtak a filmgyártó műhelyek, produceri cégek a kis hazai piacon. Lényegében teljesen eltűntek a nagy nevű, a rendszerváltáskor (át)alakult Stúdiók, és rengeteg kisebb-nagyobb cég került be a piacra, nagyrészben más, reklám- és tévé- munkákból fenntartva a cégeiket.

Az MMKA szerepével együtt eltűnt a Magyar Filmszövetség központi ...

Tovább Szólj hozzá

legyen magyar filmszakma 2014 2015 film

2014. dec 26.

Esti pesti taxi

írta: Fogarasi Gergely
Esti pesti taxi

A 011 Alkotócsoport és a Magyar televízió bemutatja a Droszt című tévéfilmjét.

„A Droszt egy éjszaka történetét meséli el. Egy budapesti éjszakán, négy taxis autójában utazunk, ahol különböző, egymástól független emberrel ismerkedünk meg. Egy közös van bennük: mindenki valahova megy és valahonnan jön. A két esemény között ülnek az autóban. Nem tudjuk pontosan kik ezek az emberek. Egy megadott tér és egy magadott idő. Egy szolgáltatás, amit ha sürget az idő, igénybe veszünk. Egymásnak ismeretlen emberek utaznak együtt, ismeretlen múlttal és jövővel. Többnyire sohasem találkoznak újra. Az utasok életének csak egy pici szeletét látjuk, amiből csak következtethetünk, hogy kik is ők valójában. Egy a fontos: az út ...

Tovább Szólj hozzá

droszt trailer előzetes magyar film

2014. dec 26.

A kőmajmok bolygója!

írta: Fogarasi Gergely
A kőmajmok bolygója!

hiánypotló új gyerekfilm

A kőmajmok háza
magyar gyermekfilm, 80 perc, 2014 (12)

"Fonyó Gergely filmjét karácsony másnapján, december 26-án mutatják be először az m1 csatornán, de a  Made in Hungária  és a  Társas játék  rendezője csak az egyik indok, ami miatt érdemes ezt a filmet megnézni. Egy másik egyértelműen Tasnádi István. Eredetileg és legfőképpen drámaíró, de annál azért univerzálisabb valaki, éppen a Fenyő Miki filmen is dolgozott már együtt Fonyó Gergellyel forgatókönyvíróként. De benne volt a hazai tévéfilm műfajának éppen hogy lendületet adó Hajónapló sorozatban, a  Terápia  vezető forgatókönyvírója volt, rádióban futott az  Időfutár , egy szintén tizenéveseknek szóló rádiójáték, és itt van  A kőmajmok háza , ...

Tovább Szólj hozzá

kömajmok háza magyar tévéfilm film tévé

2014. dec 26.

KINCS, AMI MANCS

írta: Fogarasi Gergely
KINCS, AMI MANCS

néhány hét, és jön a világhírű mentőkutyáról szóló film

Pejó Róbert rendező legújabb alkotását a világhírű magyar mentőkutya története ihlette, azonban a filmtörténete fiktív, a forgatókönyvet a képzelet szülte. A film tiszteletadás a világ összes mentőkutyája előtt, akik bátorságuknak és helytállásuknak köszönhetően gyerekek, nők és férfiak ezreinek életét mentik meg. A Mancs c. alkotás egyben a magyar mentőkutyáknak is emléket állít.

https://hu-hu.facebook.com/mancsfilm


rendező:  Pejó Róbert
forgatókönyvíró:  Pejó Róbert Szy Katalin
operatőr:  Szatmári Péter
producer:  Kántor László
line producer:  Kulcsár Zsuzsa

szereplők: 
Trill Zsolt  (Zoli)
Holecskó Orsolya  (Eszter)
Keresztes Tamás  (Józsi)
Szacsvay László  (Doki)
Pásztor Erzsi  (Erzsi)
Szarvas ...

Tovább Szólj hozzá

mancs magyar film trailer előzetes

2014. dec 24.

A magyar filmgyártás 2014-es statisztikái

írta: Fogarasi Gergely
A magyar filmgyártás 2014-es statisztikái

2014 magyar film

Száznegyvenezer néző. Kábé ennyit tud maximum elérni egy magyar film.

Négyszáznegyvenezer néző. Ennyien váltottak mozijegyet idén összesen magyar filmekre.

Mozifilmes toplista
Első hétvégék
Vetítések és átlagos nézőszámok
A filmek költségvetése
A Filmalap által megítélt támogatás
A mozis bevétel és a költségvetés aránya
A mozis bevétel és az állami támogatás aránya
Letöltések az nCore-on

Tovább Szólj hozzá

legyen magyar film 2014 statisztika filmgyártás adatok Mozifilmes toplista Első hétvégék Vetítések és átlagos nézőszámok A filmek költségvetése A Filmalap által megítélt támogatás mnf mozi

2014. dec 24.

Egyszer volt, alig volt...

írta: Fogarasi Gergely
Egyszer volt, alig volt...

15 magyar film, avagy, a kétezertizennégyes termés

mf2014.png

A Roboraptor vette szigorú górcső alá az idei magyar filmes termés t! 

A pontozások alapján meglepő lett a végső sorrend!

Egész sok magyar film született ebben az évben, volt vígjáték, szakítástörténet, zenésfilm, dráma, szkeccsfilm, eastern is. Előkerültek régebbi arcok, mint Pálfi György, Hajdu Szabolcs, Mundruczó Kornél vagy Török Feri, és újak is lettek, mint Reisz Gábor, Zomborácz Virág és a többiek, sok idén az elsőfilmes!

Tovább Szólj hozzá

roboraptor magyar film 2014 top15 mmka mnf magyar nemzeti filmalap független

2014. dec 24.

2014 Cineuropa top5

írta: Fogarasi Gergely
2014 Cineuropa top5

Cineuropa  szerkesztőségének top5-je, a Fehér Isten dobogós helyen!
Cineuropa's editorial team has voted. Here is Cineuropa's European TOP 5 of 2014!

1 -  Force Majeure
2 -  Ida
3 -  White God
4 -  Yves Saint Laurent, le film
5 -  Le Meraviglie - The Wonders
Tovább Szólj hozzá

legyen magyar filmszakma fehér isten white god film cineuropa top5 2014

2014. dec 21.

Parkoló a pályán!

írta: Fogarasi Gergely
Parkoló a pályán!

A pesti bérházak rengetegében, egy üres foghíjtelken áll a Parkoló , ahol a Légiós, aki egy sajátos kis birodalmat hozott létre a tűzfalak tövében. Nem akarja, hogy a külvilág káosza betörjön az általa kialakított nyugalom szigetére. Ám Imre, a gazdag üzletember és 68-as Ford Mustangjának megjelenésével egy fordulatos, meglepetésekkel teli párbaj veszi kezdetét, melynek során egyre rafináltabb és durvább eszközökkel küzd a belváros két magányos harcosa.

Miklauzic Bence új filmje Szervét Tiborral, Lengyel Ferenccel, Pokorny Liával és egy 68-as Ford Mustanggal a főszerepben január 22-től a mozikban!

Forgalmazza az A Company Hungary.

facebook.com/acompanyhungary

Tovább Szólj hozzá

parkoló magyar film trailer előzetes

2014. dec 15.

Liza csodálatos élete

írta: Fogarasi Gergely
Liza csodálatos élete

Elég ütősre sikerült a Lza, a rókatündér kétperces előzetese!

A hangulatosan stilizált látványú, szimmetrikus beállításoktól hemzsegő trailer alapján a film valahol az Amelie csodálatos élete és a Grand Budapest Hotel közé szeretné pozícionálni magát, mindenesetren elég szokatlan a mai magyar filmes palettán. 

"Idén még a Délidőnél és a Drága Elzánál is jobban vártam  Ujj-Mészáros Károly első nagyjátékfilmjét, a Liza, a rókatündért, ami végül csak  február 19-én kerül a hazai mozikba. És hogy mitől ez a nagy lelkesedés? Egyfelől amiatt, mert  az Eszenyi Enikő-hasonmásverseny győztese,  Balsai Móni a legszebb sorozatgyilkosa a hazai filmtörténelemben. 

Másrészt pedig épp ideje volt már, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

legyen magyar filmszakma liza a rókatündér hungarian film industry mozi

2014. dec 14.

Legyél része te is a Stábnak!

írta: Fogarasi Gergely
Legyél része te is a Stábnak!

Legyen Magyar Filmszakma / Hungarian Film Industry

Legyen Magyar Filmszakma  stábjához már a facebookon is lehet csatlakozhatsz!

Filmes hírek, infók, premierek, fesztiválok,

Vélemények, kritikák, szakmai programok,

Interjúk, statisztikák, páyázatok, film marketing hírek!

Tovább Szólj hozzá

legyen magyar filmszakma hungarian film industry